Massage bij mensen met Dementie en Alzheimer

Dat massage ontzettend goed is voor lichaam en geest is inmiddels al op vele manieren bewezen. Misschien heb je het zelf al eens aan den lijf ondervonden, of heb je een van de vele artikelen gelezen betreffende onderzoeken omtrent massage.

Tussenkopjes ornament

Er zijn bepaalde doelgroepen waar onmiddellijk het resultaat letterlijk van het lichaam en gezicht af te lezen is. Mensen met Alzheimer en Dementie zijn bijvoorbeeld zo’n doelgroep. Ook hierover zijn vele testresultaten op internet te vinden.
Er zijn “situaties” bekend van  mensen die inmiddels al in een zeer ver gevorderd stadium van dementie verkeerden, waarbij na een massage, deze mensen even weer terugkeerden in het hier en nu en enkele woorden richting hun partner spraken, na jaren van zwijgzame apathie.
Uiteraard zijn dit zeer emotionele momenten voor zowel de partner, als de masseur.

Ook ik heb mee mogen doen aan een dergelijke proef. En ook ik heb vele mooie ontroerende momenten mogen meemaken. Hoe fijn is het om mensen rust te mogen brengen, op het moment van onrust, angst, verwarring, zelfs paniek, boosheid of agressie.

Eind 2017 werd ik uitgenodigd om bij Weijdestein in Hoogeveen te komen masseren. In totaal heb ik 21 mensen met dementie in een zeer ver gevorderd stadium mogen masseren.
De resultaten waren werkelijk zeer opmerkelijk te noemen. Dat ik, zelfs na jarenlange ervaring van massage, met meerdere doelgroepen, zo verbaasd en ontroerd kon raken, was voor mij ook een zeer bijzondere en fijne ervaring. Samen met het personeel hebben we bijzondere kantelingen in hun gemoedstoestand mogen ervaren.
Vele ontroerende filmpjes hebben we mogen doorsturen naar familieleden om hun deelgenoot te maken van de rust en de ontspanning waarin hun geliefde vader of moeder op dat moment in verkeerde.

Einde tekst ornament

Onderstaande recensie heb ik mogen ontvangen van Femmelien Oosterhof-Hiemstra en Anthonie van Turnhout van Doorn. Beiden Woonbegeleider Activiteiten Psychogeriatrische afdeling van Weijdestein in Hoogeveen.

Onze ervaringen met Reina op de psychogeriatrische afdeling zijn positief. De rustige, vriendelijke en open uitstraling van Reina werkt heel goed bij onze bewoners. Wij zien zichtbaar resultaat van de behandeling wat zelfs lang doorwerkt nadat Reina vertrokken is.  Enkele bewoners zijn terughoudend, maar dan weet Reina door de juiste  houding, toenadering en massage de bewoner toch in ontspannen ‘modes’ te krijgen. Vooral in de laatste fasen van het dementie-proces slaat deze massage goed aan. 
Femmelien Oosterhof- Hiemstra

Mevr. M woont op een afdeling binnen een verpleeghuis. Mevr. Is een keurige dame en van vroeger uit, gesteld op goede lichamelijke en persoonlijke verzorging. Nette kleding, gekapt haar, mooie sieraden.
Mevr. is in een vergevorderd stadium van de ziekte Alzheimer.

Reina heeft mevr. gevraagd of ze een hand massage mocht geven, mevr. begreep het niet direct en Reina deed het even voor bij mij. Het leek mevr. wel wat toe ze dit zag.
Reina benaderde mevr. in alle rust en startte met de massage. Mevr. trok direct haar handen terug en begon om zich heen te slaan en te roepen dat het veel te koud was. Mevr. was boos, heel boos!
Met veel geduld, liefde en warmte (letterlijk en figuurlijk) heeft Reina mevr. na lange tijd mevr. toch een handmassage kunnen geven.
Mevr. genoot zichtbaar en ze vertelde voortdurend dat ze erg verwend werd en vroeg ze zich af waar ze dit toch aan verdiend had. Mevr. vertelde dat ze dankbaar was dat ze dit nog mee mocht maken. Mevr. had een stralend gezicht. Ze vond Reina erg lief en zei dat ook steeds.
Het was mooi en aandoenlijk om te zien hoe mevr. in eerste instantie reageerde en hoe ze genoot toen ze zich “overgegeven” had.

Mijn waardering voor het geduld en de liefdevolle benadering van Reina is groot. Ze heeft door de hand massage mevr. een prachtig moment bezorgd en zoals we weten moeten we het bij deze doelgroep, van de kleine momenten hebben die iets groots betekenen.

Anthonie van Turnhout van Doorn

Deel dit op je social media

FacebookFacebook

Heb jij of één van je familieleden Dementie of Alzheimer? Maak eens een afspraak om te zien wat ik voor je kan betekenen. Eén massage kost:

€ 30,-

Een strippenkaart geeft recht op 4 keer een massage bij de patiënt met Dementie of Alzheimer.
Daarmee bespaar je € 25,-.

€ 95,-