Massages

Inmiddels kun je in mijn praktijk kiezen voor vele soorten massages. De therapeutische massages zijn duidelijk. Heb je een klacht of een aandoening dan kies je voor de betreffende massage. Gemakkelijk!

Tussenkopjes ornament

Welke massage?

Maar uit de vele soorten ontspanningsmassages is het misschien moeilijk kiezen. Belangrijk om te weten is dan; Wil je stimuleren of kalmeren?

Stimulerende massages zijn bijvoorbeeld

Hotstone massage
Klassieke ontspanningsmassage
Ayurvedische Abayanga massage
Hammam massage
Stoelmassage

Dit zijn allen heerlijke massages om te ontvangen. Zoals gezegd stimuleren ze. Ze stimuleren de bloedcirculatie, de lymfe circulatie, afvoer van afvalstoffen. Ze stimuleren het spier- en bindweefsel tot het loslaten van spanning en blokkades. Je verlaat mijn praktijk ontspannen en verkwikt.

Kalmerende massages zijn bijvoorbeeld

Slaapmassage
Cocoon massage

Ook dit zijn beiden heerlijke massages om te ontvangen. Dit zijn kalmerende massages. Maar wat kalmeren ze nu eigenlijk. Om hier antwoord op te krijgen zal je iets moeten weten over ons autonoom zenuwstelsel.
Deze bestaat uit twee belangrijke takken: Het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel.

Het sympatisch zenuwstelsel is bedoelt voor het vechten en vluchten. Het lichaam wordt volledig klaar gemaakt voor deze acties. Je kunt hierbij denken aan: stimulering van het hartritme en hartstofwisseling. De bloedvaten in onze handen, voeten en huid vernauwen zich. (dit is nodig om bij evt. verwonding geen ernstig bloedverlies te krijgen) De bronchiën in onze longen worden verwijdt. Onze haren komen overeind te staan. De ademhaling versnelt. Onze metabolisme versnelt zodat er meer suiker in ons bloed zal stromen. De spierstof wisseling versnelt. En hormonen zullen worden afgegeven om het vechten en vluchten in stand te houden. Het zorgt voor een vermindering van de spijsvertering. De pupillen verwijden en onze hersenen zullen ook zeer alert op de omgeving reageren. Kortom STRESS!!!
Een mooi systeem, toch? Alleen willen we niet te vaak in deze toestand terecht komen.

Het parasympatisch zenuwstelsel is juist tegenover gesteld en is bedoelt voor het tot rustkomen, weer op krachten komen en genezen.
Vertragen van het hartritme, verlagen van de bloeddruk, vernauwen van de bronchiën. Het heeft een gunstige uitwerking op de spijsvertering. Onze hersenactiviteit kalmeert. Het brengt ons in een kalme en tevreden toestand.

Bij een kalmerende massage werk ik op het parasympatisch zenuwstelsel, waardoor alles inwendig compleet tot rust komt. Het voelt alsof je in een meditatieve toestand komt. Compleet in het gevoel en uit je hoofd.

Het is heel belangrijk om de juiste keuze in massages te maken. Kijk bijvoorbeeld naar het probleem moeheid. Heel veel mensen zijn heel moe tegenwoordig. Logisch dat je dan denkt: “ik wil een verkwikkende massage”.
Maar als jouw moeheid komt van een overgestimuleerd sympathisch zenuwstelsel, dan is een stimulerende massage uit den boze. Immers dit systeem is juist overprikkeld, daarom ben je zo moe! Het laatste wat je dan wilt doen is even die bloedsomloop versnellen. Alles moet juist gekalmeerd worden.

Uiteraard ga ik bij een afspraak altijd met je in gesprek. Waarom heb je een afspraak gemaakt en wat is je doel van deze massage. Samen komen we er uit!

Einde tekst ornament

Deel op facebook

FacebookFacebook