Over mijzelf

Van kinds af aan wist ik nog niet goed wat ik later wilde worden, maar dat het iets met dieren ging worden was al heel snel duidelijk. Dieren waren/ zijn voor mij heel belangrijk. Ik kon geen hond of kat voorbij lopen of er werd innig mee geknuffeld, gestreeld en geaaid. Dat aanraken zat er bij mij dus al heel vroeg in. Helaas is het mij niet gelukt om deze droom waar te maken. Strevend naar een hoog cijfer voor wiskunde, zag ik tot op de laatste minuut mijn droom in diggelen vallen. Dat hoge cijfer voor wiskunde zat er niet in, ik kwam dus niet in aanmerking voor de school van mijn keuze. En dan sta je daar, wat nu?

Tussenkopjes ornament

De schoolvakantie liep ten einde en op 17 jarige leeftijd wist ik het gewoon niet meer. Thuiszitten was voor mij geen optie en niet doorleren al helemaal niet. Uitkomst werd geboden middels een eenjarige kopklas uiterlijke verzorging. En wat is dat achteraf een goede keuze geweest. Ik genoot volop van het vak; dus op naar Groningen!, waar ik na vier jaar met zeer hoge cijfers slaagde voor de vakken schoonheidspecialiste en pedicure. Het feit dat mijn model tijdens het examenonderdeel klassieke massage luid snurkend in slaap was gevallen, heeft zeker meegespeeld met het behalen van deze goede cijfers.

Na het behalen van mijn diploma kon ik meteen beginnen in een zeer luxe Lancaster Salon. Het liep als een trein. Maar ik was niet echt tevreden. Het werd lopende band werk. De ene klant er in, de andere klant eruit. En dat 5 dagen in de week, inclusief de koopavonden. Waar die ontevredenheid in zat, kon ik niet echt zeggen. Ik was te jong. Ook later bij andere bazen kwam deze ontevredenheid terug. Wat was dat toch, waarom kon ik het niet vinden in dit prachtige vak? Ik raakte van mijn pad af (zo voelt het) en klom op tot Management assistente bij Staatsbosbeheer. Overigens een prachtige baan, met dito collega’s. Maar ik bleef vele massagecursussen volgen en mensen in mijn nabije omgeving masseren. Het bleef trekken.

Onze oudste zoon bleek na zijn geboorte een huil baby en ik volgde een cursus babymassage. Elke avond bouwde ik een klein ritueeltje in; met kalmerende muziek en rustgevende etherische oliën heb ik hem een jaar lang elke avond gemasseerd. Hij kalmeerde en viel daarna heel rustig in slaap, om vervolgens de volgende ochtend lachend wakker te worden. Je begrijpt dat de twee zonen die volgden, beiden ook elke avond werden gemasseerd. Zij vonden het heerlijk, genoten en ik al helemaal!

Helaas (achteraf een goede zet) werd ik werkeloos omdat Staatsbosbeheer moest inkrimpen. Ik werd aangenomen bij een Sauna, waar ik ook mijn oude vak weer kon uitoefenen. En plotseling na het behandelen van een klant viel het kwartje en begreep ik waarom ik altijd zo ontevreden was. Omdat ik in die tijd ook een opleiding was gestart tot yogadocent, wist ik al heel veel van het ontspannen van een mens. Alles viel op dat moment samen. Ik kon mijn kennis gebruiken over Ayurveda (indische gezondheidsleer), Chinese geneeskunde, acupressuur en reflexologie. Deze klant was door een verhuizing erg onrustig. Het lukte haar niet om rustig op de behandeltafel te blijven liggen. Door mijn begeleiding middels ontspannings- en aardingsoefeningen, bepaalde drukpunten gebruikend in haar voeten, handen en gezicht tijdens de behandeling en nadien de massage, kwam zij volledig tot zichzelf. Het was voor mij een soort eureka gevoel.
Dat was het: Hier zit mijn kracht. Mensen tot rust brengen, kalmeren, luisteren naar dat wat nodig is en daar op in spelen.

Naast huidverbetering, volledige aandacht voor rust en ontspanning. En niet onbelangrijk, er de tijd voor nemen. Zo is langzamerhand mijn concept voor deze Welness salon tot stand gekomen. Volledig passend bij wie ik ben. En daardoor ook onderscheidend. Ik ben weer terug gekomen op mijn pad. En benader het vak schoonheidsspecialiste op mijn manier. En nu voelt het goed. Ik ben tevreden!

Reina Comello

Einde tekst ornament